Jun 2, 2010

Malang tidak berbau kepada diri sendiri...cobaann...dugaan...

Minggu lepas saya pergi bercuti di Ho Chi Minh, Vietnam...pada mulanya alangkah indah percutian ini sampailah camera saya diragut pada hari terakhir berada di sana...memang malang tidak berbau sungguh..haihhhh..sapa tak bengang camera baru kot..umur x smpai seminggu dah hilang kena bawak lari orang...tu satu hal..lepas aksi kejar-mengejar tu saya pun terus lah ke balai polis...Dengan polis berpakaian hijau stripe merah dengan selambanya tengah main mahjung..hampehh betul..Polis Komunis laa katakan..bukannya die nak tolong saya buat report ke apa, dia boleh tanya pulak "what do u want me to do?"...alamakkkk polis gapo dok tanyo soale gini...sesiapa yang dok kutuk polis diraja kita tu..sudah sudahlahh...polis komunis nie lagi hampehh..tu tourist tu tanya macam tu..belum rakyat biasa lagi...

inilah tempat kejadian saya kena ragut..8.30 pm (9.30 waktu Malaysia)...bukannya saya nie duduk tepi jalan..tengah berdiri atas tangga tu..kalau nak difikirkan saya lagi tinggi dari dia macam mana dia boleh ragut??..tapi masa dia tengah tarik tu saya terpaksa lepaskan jugak kalau tidak memang tersembam la dekat atas jalan tu ataupun lebih teruk diseret ke atas jalan..biarlahh duit boleh carik nyawa tak boleh carik...betul tak??..cubalah kalau saya ikat jerut dekat leher saya tali camera tu..entah apa akan jadi pun tak tahulah..tapi alhamdulillah tuhan selamatkan saya...kepada anda diluar sana khususnya wanita-wanita...berhati-hati..selamatkan nyawa dulu yang penting...lepas tu mintak tolong orang PAS doakan bala buat perompak tu..ahahaha..eh jap jap...alamakk org PAS tak doa untuk benda-benda yang macam ini..diorang doa bala untuk saudara se-islam je....hehee~

Semoga birthday saya besok 3 jun dapat memberikan rezeki dan panjang umur dan yang penting minta dijauhi oleh bala...aminnn...tengah tunggu claim insurans sahaja lahh..alhamdulillah dapat jugak claim balik camera tu..gambar-gambar sahaja laa yang tak dapat claim..hehee~ nak je cakap dekat si anjink peragut tu.."ko nak amik amik lah, memory card tu bagi aku balik.." hahahahaha...

2 comments:

Afiq Sahidi said...

terbaek lah. sabar2, dugaan, lepas nih dh gi blajar photography, beli byk2 kamera. yeehhaaa

dodie'alfian said...

Xpe Ijat..beli baru ek...sabar dan bersyukur Ijat x apa2. Beli baru utk bday sendiri. Happy belated birthday to u :)